Читати, як Т. Рузвельт

Читати, як Т. Рузвельт

А ви знали, що Теодор Рузвельт, 26-й президент США, мав свою методику читання? Техніка швидкого читання, розроблена ним самим, є справді дієвою у практиках швидкочитання й на сьогодні її використовують десятки тисяч людей у всьому світі.

Ділимося з вами основними принципами.

  1. Відмова від внутрішнього проговорення тексту.

Цю навичку подарувала нам школа. Коли дитина вчиться читати, то промовляє кожне слово і продовжує це робити навіть у дорослому віці. Щоправда, вимовляє слова не вголос, а про себе. Ви помічали, що інколи ми навіть добираємо відповідну інтонацію до тексту, ніби справді зараз читаємо його перед публікою?  Деякі люди навіть ворушать губами під час читання. Так-от Рузвельт відмовився від цього і читав без внутрішнього проговорення тексту, а це неабияк пришвидшує техніку читання.

Як зацікавити дітей читанням – практичні поради | Нова українська школа

  1. Не повертатися до прочитаного

Деякі люди мають звичку повертатися до прочитаного рядка й перечитувати його по кілька разів. Одна справа, коли це робиться для кращого розуміння тексту, а інша – коли читач це робить навіть  не усвідомлюючи . Тож позбувайтеся цього.

  1. Охоплювати зором цілі словосполучення, замість того щоб переходити від одного слова до іншого.

Для цього треба візуально поділити сторінку двома паралельними лініями на три частини. Читаючи, варто дивитися на текст між цими лініями і при цьому старатися периферичним зором охопити текст поза ними. Однак не забувайте про попередні правила. Таким чином можна навчитися читати цілими блоками.

Новини | ЛОДА/LODA – Львівська обласна державна адміністрація

  1. Читати по діагоналі

Метод напрочуд складний, але не для Теодора Рузвельта. Гадаємо, що ви розумієте, в чому полягає суть цього методу. Перший рядок читається, як за звичай, а ось починаючи з другого, варто добре зосередитися. Очі мають вести по діагоналі від початку другого рядка до кінця третього.

  1. Поверхневе читання

Приблизно так читають студенти або ж фахівці певної сфери, коли треба обробити дуже великий пласт літератури, а часу обмаль. У такому разі варто зосередитися на ключових словах, а інші просто швиденько переглянути.

Ось приблизно так читав 26-й президент Америки.


Дата публікації: 7/10/2021 Автор: Mandrivets AdminUser Comments: - Views: -

Коментарі

Схожі публікації:

Публікацій не знайдено
Вверх ↑